Podstawowe informacje o wirusach grypy
- wirusy grypy rozprzestrzeniają się drogą kropelkową - czyli w wydzielanym poprzez kichanie i kasłanie aerozolu
- wirusy mogą przeżyć:
wiele lat w lodzie
do 48 godzin w temperaturze 4 st. C
8 godz. w temperaturze 20 st. C
do 24 godzin - na powierzchniach gładkich typu ławki, blaty kuchenne, klamki drzwi, powierzchnie metalowe lub plastikowe
do 12 godzin na powierzchniach porowatych
do 15 minut na ubraniach, szalikach i chusteczkach wielokrotnego użycia
5-10 minut na ludzkich rękach
- wirusy preferują niskie temperatury i niższą niż 50% wilgotność środowiska, w którym żyją
- są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę giną w temperaturze 60-70 st. C
- są wrażliwe na detergenty
Opieka nad uczniami
- w razie wystąpienia objawów grypopodobnych należy pozostać w domu, a w przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ucznia w szkole natychmiast umieścić go w oddzielnym pomieszczeniu do momentu odebrania przez rodziców
- w salach lekcyjnych zapewnić awaryjne chusteczki jednorazowe dla uczniów
- przypominać uczniom o myciu rąk (po przyjściu do szkoły, skorzystaniu z toalety, przed i po spożyciu posiłku, po kichaniu i kasłaniu oraz w innych sytuacjach w miarę potrzeb)
- młodszym dzieciom zademonstrować prawidłową technikę mycia rąk - dwukrotnie namydlając dokładnie dłonie i nadgarstki spłukując ciepłą wodą przez około 20 sekund (czas trwania jednej zwrotki piosenki „Wlazł kotek na płotek”)
- w miarę możliwości codziennie organizować zajęcia na świeżym powietrzu
Zalecane zachowania
- nie rozmawiać z drugą osobą twarzą w twarz w odległości mniejszej niż 1 metr
- unikać zachowań takich jak: całowanie, przytulanie, podawanie rąk (np. na powitanie)
- przy kichaniu i kasłaniu zasłaniać usta chusteczką
- używać chusteczek jednorazowych, po użyciu wyrzucać do kosza
- ubierać się adekwatnie do pogody (nie przegrzewając się i nie wychładzając)
- odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia